2014. április 18., péntek

90-10

Elöljáróban álljon itt egy saját tapasztalat.

Mint már többen tudjátok, francia (orvosi) aromaterápiával is foglalkozom. Ezeket a magas minőségű, terápiás tisztaságú illóolajakat bizonyos esetekben belsőleg is lehet fogyasztani gyógyászati vagy méregtelenítő célzattal. Pár éve télen a legegyszerűbb májméregtelenítési terápiát kezdtem el: három hétig 2 csepp citrom illóolajat cseppentettem extra szűz olíva olajba és fogyasztottam éhgyomorra. Kellemes érzés volt, finom is, de nem éreztem túl intenzívnek. Egy hét terápiás ablak - szünet - tartása után, gondoltam, valami keményebbhez nyúlok. Nem túl sok gondolkodás után a legkeményebbnél, a labradori tea (Ledum groenlandicum) illóolajánál kötöttem ki. Gondoltam, ha már terapeuta vagyok, tudjam, mit szándékozom "eladni". A labradori tea illóolaja nagyon erős élettani hatású, az illóolajos kezeléseket kiegészítő orvosi terápiaként alkalmazó országokban, súlyos májbetegeség esetén (cirrózis, mérgezések, alkoholfüggőség), az orvosi/kórházi kezelés mellett javasolják fogyasztását belsőleg. Egyedülálló májsejt-regeneráló és májméregtelenítő hatása van. Egy hétig bírtam. Az íze milyen volt, az most mellékes. A szervezetemet (amit egyébként is jól karban tartok, mert finomított és feldolgozott élelmiszereket egyáltalán nem vagy nagyon ritkán fogyasztok, cukros üdítőt évtizede nem ittam, és a tejet is elég régóta kerülöm) olyan elemi szintre lökte vissza, hogy a nyers zöldségen, gyümölcsön, gabonákon kívül mást nem bírtam magamhoz venni. A legjobb indulattal próbáltam volna megenni a banános, joghurtos túrókrémet, ami a fiam után maradt az étkezésből, de már a szagától felfordult a gyomrom... Ekkor gondolkodtam el először igazán arról, van-e szüksége az embernek tejre, tejtermékekre? Addig csak tettem, amit a szervezetem diktált, mindenféle tudományos magyarázat nélkül. Nem kívántam a tejet, hát nem ittam. Ha mégis, akkor gabonatejjel helyettesítettem. Joghurtot, kefirt akkor fogyasztottam, ha szükségét éreztem. A sajt más, azt nagyon szeretem, de olykor anélkül is elvagyok hetekig (értsd, a szervezetem nem hiányolja).

Mint már többen tudjátok, nem vagyok a hirtelen és drasztikus változások híve. Sőt, egy csomó olyan dolgot szeretek, ami nem egészséges - fagyi, cukrászdai sütemények, kávé tejjel, stb. Sőt, fogyasztom is őket. Egy aranyszabály betartásával: az apró huncutságok sosem haladják meg táplálkozásomban a 10%-ot. És nem napi szinten. Ez inkább havi-kéthavi átlag, ami napi szinten arányosítva már jóformán mérhetetlenül alacsony.

Ez is az apró lépések része. Vedd egy napodat! Amit megeszel, egyszer 100%, amit megiszol, egy másik 100%. A folyadékkal könnyebb a helyzet, ott gyakorlatilag, ha beviszel 2 liter vizet, friss gyümölcs vagy zöldségleveket, eszel egy jó levest, plusz iszol pár pohár gyógyteát (finomított cukor nélkül), máris 100%-on vagy (hetente 3 alkalommal 1-2 pohár jó minőségű borral túl is teljesíted :). A táplálékkal kicsit nehezebb, de ha elkezded redukálni a finomított élelmiszerek napi szintű bevitelét - és ezzel párhuzamosan növeled a víz fogyasztását, akkor már jó úton jársz. Így lehet a napi 90-10-ből kétnapi, heti, havi, és így tovább :).

Amennyiben egészséges vagy, csak érzed a változás hívását, időszerűségét, akkor egy 6 hetes böjt után, amikor valóban megtartóztatod magad az egészségre ártalmas élelmiszerektől - és egyáltalán kívánod még ezeket - visszatérhetsz a 90-10 alapelvre. Ha valamilyen egészségügyi problémád van - ekcéma, allergia, emésztőszervi problémák, stb., akkor érdemes elgondolkodni egy komolyabb diétán, méregtelenítésen, és szakember tanácsát kikérni. Az egészséges állapot stabilizálódása után megint lehet egy kicsit lazábban fogni a gyeplőt, de hidd el és tapasztald meg magad is, már nem fog elszaladni veled a ló. Aki egyszer már megtapasztalta, milyen érzés könnyűnek lenni testben (is) önsanyargatás nélkül, az már nem mond le róla egykönnyen.

Ezek a gondolatok találtak meg a nagyböjt utolsó napján, egy pohár fehérbor mellett.




2014. április 16., szerda

Kezdődik az allergia-szezon - védekezz természetesen!


Allergiás vagy? Vagy a gyermeked küszködik allergiás tünetekkel? Most hagyom a lelki oldalt, szigorúan a fizikai szintre koncentrálva fogadjátok tippjeimet, tanácsaimat.
Az allergiás tünetek enyhítésére általában antihisztaminokat írnak fel, mivel a hisztamin nevű neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag) részt vesz a szervezet immunválaszának kialakításában ill. a gyulladásos folyamatokban. Allergia - tehát téves immunválasz esetén a szervezet olyan anyag ellen védekezik, amely tulajdonképpen ártalmatlan. Az allergia tüneteit, de egyes sokkszerű immunválaszokat (pl. rovarcsípések esetén a bőrpírt) is a hisztamin okozza.
Ezért adnak az allergia tüneteinek enyhítésére antihisztaminokat, tehát a hisztamin felszabadulását gátló szereket. Ha ezt logikusan végiggondoljuk, a hisztamin felszabadulásának gátlásával gyakorlatilag az immunrendszer működését, a szervezet immunválaszát befolyásoljuk. Ha ez természetes módon, a természetben is megtalálható antihisztaminikus szerek, élelmiszerek bevitelével történik, nincs is baj, hiszen az egészséges táplálék képes összhangban működni a szervezettel és pozitív irányban befolyásolni azt.
Mi mást kapnak még az allergiások tüneteik enyhítésére? Az állandóan ingerlő köhögés ellen hörgőtágítókat, immunrendszert elnyomó gyógyszereket és még sok mást attól függően, melyik szerv érintett az allergiában. Nem hangzik túl jól... Még "szerencse", hogy az allergia nem a téli hónapok mumusa... Vajon hogyan lehetne átvészelni a téli infekciós időszakot egy teljesen letompított immunrendszerrel?
Javaslataim az allergia tüneteinek megelőzésére, enyhítésére:
- először is, ha lehetséges, az allergén kerülése
- a tej és az erjesztéssel készült tejtermékek elhagyása legalább az allergia előtt 6 héttel és az allergiás időszak alatt
- a finomított élelmiszerek kerülése
- méregtelenítés az allergia előtt időszakban legalább 6 hétig
- intenzív immunerősítés az allergia előtti időszakban legalább egy hónapig
- megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (napi 2-3 liter víz, gyógytea, esetleg friss gyümölcs vagy zöldséglé, de ebből legtöbb a víz legyen)
- sóterápia, sóbarlang vagy sós vizes inhalálás
- A, C, E-vitamin pótlás
- keresztallergiát okozó élelmiszerek kerülése (tökfélék, banán, paradicsom)
- természetes antihisztamin-terápia élelmiszerekkel, gyógynövényekkel, hidegen sajtolt növényi olajokkal és illóolajokkal.
Antihisztaminikus táplálékok:
- piros, és általában a bogyós gyümölcsök (leginkább a meggy és a gránátalma, áfonya, de a többi is nagyon hatásos)
- nyers zöldségek
- magas rosttartalmú élelmiszerek (zab, korpák, stb.).
Gyógynövények:
- csalán, zöld tea, kakukkfű, lándzsás útifű, papsajt (közönséges mályva), tárkony, bazsalikom
- ezek közül a zöld tea kivételével mindegyik adható gyermeknek is.
Esszenciális zsírsavak:
- magas omega 3 és omega 6 tartalmú, hidegen sajtolt növényi olajok
- tengeri halak
- olajos magvak tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben ezeket, a szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen anyagokat.
Illóolajok:
- a tárkony és a bazsalikom illóolaja kiváló antihisztaminikus szer, szintén az allergiás időszak előtt legalább egy hónappal érdemes elkezdeni a terápiát, de ha már belecsúsztál, akkor is segítségedre lehet, ahogyan összes többi tanácsom.
Ha szeretnéd, hogy elkészítsem Neked az esszenciális zsírsavakat tartalmazó növényi olaj mixet, és/vagy az illóolaj-terápiát is kipróbálnád, várom jelentkezésed a facebook-on vagy e-mailen.

2014. április 7., hétfő

Apró lépésekkel a változás felé


Ha a következő állításoknak legalább fele igaz Rád, akkor érdemes megfontolni egy-két szokásod megváltoztatását.

Állítás:
1. Ébredés után nem iszom vizet.
2. Kávéval kezdem a reggelt.
3. Nem reggelizem.
4. Nem eszem gyümölcsöt és/vagy nyers zöldséget.
5. Napi vízfogyasztásom nincs 1 liter (3 pohár) víz, többször kávézom és szénsavas üdítőket is iszom.
6. Gyakran péksüteménnyel csillapítom éhségemet.
7. Nassolok.
8. Nem mozgok eleget.
9. Este 8 után is eszem.
10. Rendszeresen fogyasztok és használok finomított élelmiszereket.

Tanács:
1. Készíts ágyad mellé egy pohár vizet még előző este, és reggel hajtsd fel!
2. Nem az a baj, hogy kávézol, inkább az, hogy éhgyomorra. Igyál előtte legalább egy, de inkább két pohár vizet és fogyassz kekszet vagy kétszersültet a kávéhoz.
3. Ha semmit nem kívánsz, érdemes a napot citromos vízzel kezdeni. Csillapítja a gyomorsavat és egy kis éhséget is csinál. Ha nem vagy hozzászokva a kiadós reggelihez, akkor ilyenkor érdemes müzlit, gyümölcsöt, vagy zöldséget fogyasztani, akár kenyér nélkül is.
4. A nyers gyümölcs/zöldség fogyasztását mindenképpen be kellene iktatni a napi rutinba. Rengeteg elmélet van rá, van, amelyik kifejezetten ellenzi a délutáni/esti gyümölcsfogyasztást, de ez a zöldségekre nem vonatkozik. Sőt, vannak kifejezetten az esti órákban fogyasztandó zöldségek. Igazából, első körben az a legfontosabb, hogy elkezdd. Ha már megy, lehet igazítani a szervórához, évszakhoz, stb.
5. Ezen is érdemes dolgozni. A víz információ az agynak, a sejteknek, nélkülözhetetlen. Energiát ad, átmos, segít csillapítani az pszeudo-éhséget. A puszta létünkkel egy nap alatt rengeteg vizet veszítünk (sejtlégzés, izzadás, stressz, kiválasztás, stb.). Egy felnőtt embernek átlagban 2,5-3 liter vizet kellene meginnia egy nap. A kávé az egyik legerősebb vízelvonó, 1 csészényi közel fél liter vizet von el a szervezetből. Ezért, aki kávézik, annak még jobban oda kell figyeljen a folyadékbevitelre. Hasonló vízelvonó hatással rendelkeznek a cukrozott/zéró cukros szénsavas üdítők is. Kezdd a reggelt vízzel! Ha éhséget érzel, előtte igyál egy pohárral. Lehet, hogy igazából szomjas voltál. Nagyon sokan összekeverik az éhséget a szomjúsággal. Minden étkezés előtt igyál egy pohár vizet. Ha csak ezeket megpróbálod beiktatni napirendedbe, máris legalább 1,5 l víznél tartasz :).
6. Éhgyomorra tesznek a legrosszabbat a péksütik, de egy átdolgozott, hajszolt nap után, mikor kimaradt az ebéd, sem szerencsés délután háromkor vagy ötkor "bedobni" egyet. Nagyon megterheli a májat.
7. Ezzel sincs baj, de ha teheted, a cukros nasikat cseréld le olajos magvakra, aszalt gyümölcsre, friss gyümölcsre, vagy zöldségre. Alma, répa, karalábé, narancs, mandarin, datolya, ami tetszik!
8. Ha mást nem is tudsz eleinte beiktatni, akkor ébredéskor nyújtózkodj hosszan. Nyújtsd ki a lábaid, kezeid, nyakad. Fordulj oldalra, hátra, hasra és mindenhogyan nyújtózkodj. És mindig lassan kelj ki az ágyból! Még ha szuperfitt lennél is korán reggelről, a porcoknak nem tesz jót a hirtelen testhelyzet-változás.
9. Ha eleinte nagyon nem megy az esti étkezés elhagyása, próbálj meg mindenképpen zöldséget enni. Egy jó saláta magvakkal, hidegen sajtolt növényi olajakkal remek alternatíva lehet egy kiadós vacsora helyett. És ne felejts el vizet inni!
10. Ez egy hosszabb történet, és költségesebb is, mint az előzőek, de mindenképpen megtérül. A finomított liszteket, cukrokat és olajokat lépésről-lépésre ki lehet és ki is kell iktatni hétköznapjainkból. Megterhelik a szívet, májat, az érrendszert, gyakorlatilag az egész szervezetet.

Jó kezdést, vagy folytatás, ha már a változás útjára léptél!